Lekarz radzi

Nie tylko dla diabetyków – o pewnym syropie…

Co jakiś czas pojawiają się informacje o szkodliwości tak zwanego syropu – glukozowo- fruktozowego, który przyczynia się do otyłości i cukrzycy typu 2. Niestety, mimo wielu dowodów świadczących o niekorzystnym działaniu tego środka słodzącego na zdrowie nie jest on zabroniony, a wręcz przeciwnie jest szeroko stosowany w produktach spożywczych.

Znane jest powiedzenie „nieznajomość prawa szkodzi”. To samo dotyczy naszego pożywienia – im więcej będziemy o nim i o jego produkcji wiedzieć, tym większą mamy szansę na to, by odżywiać się świadomie. Smutna prawda jest taka, że coraz bardziej musimy wczytywać się w etykiety produktów, ponieważ nawet te dobrze nam znane, od dekad obecne na sklepowych półkach mają zmieniane receptury i często cukier zastępowany jest w nich innymi substancjami słodzącymi. Najczęściej syropem glukozowo-fruktozowym, który w produkcji jest znacznie tańszy niż cukier buraczany. Kto nie lubi lodów? Otóż większość obecnych na polskim rynku przemysłowo produkowanych lodów zawiera jako substancję słodzącą właśnie syrop glukozowo-fruktozowy. Modne ciasteczka śniadaniowe, intensywnie reklamowane jako zdrowe, ekologiczne i polecane dla diabetyków również zawierają ten nieszczęsny syrop słodzący. Ze względu na swoją niską cenę jest on stosowany masowo. Syrop glukozowo-fruktozowy może być wytwarzany ze skrobi ziemniaczanej, obecnie jeszcze częściej wykorzystuje się do tego celu skrobię kukurydzianą, często modyfikowaną genetycznie.

Fruktoza a insulinooporność

Fruktoza to „naturalny” cukier, który występuje w owocach, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co gwarantuje powolny wzrost glukozy we krwi po jego spożyciu. Wydawać by się więc mogło, że dla diabetyków i nie tylko jest to dobra alternatywa dla cukru buraczanego. Problem leży w niekorzystnych właściwościach fruktozy, jeżeli jest spożywana jako wyizolowana (czyli nie w owocach) i w dużych ilościach. Można powiedzieć, że fruktoza „psuje” nam metabolizm: sprzyja tworzeniu się tkanki tłuszczowej, tej najbardziej niebezpiecznej – otłuszczającej narządy wewnętrzne. Fruktoza potęguje nasz apetyt, hamując wydzielanie hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości – leptyny. Nadmierne spożycie fruktozy powoduje rozwój insulinooporności, czyli zmniejszenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny, w konsekwencji – zwiększenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. A u diabetyków powoduje jeszcze większą insulinooporność, charakterystyczną dla pacjentów z cukrzycą typu 2. Zresztą u osób z cukrzycą typu 1 także coraz częściej obserwowana jest insulinooporność. Nadmierne spożywanie fruktozy u osób z cukrzycą typu 1 i cukrzycą typu 2 prowadzi do dalszych konsekwencji – gorszej reakcji na leczenie, wzrostu masy ciała.

Fruktoza a cholesterol

Nadmierne ilości syropu glukozowo- fruktozowego powodują zwiększenie poziomu tzw. złego cholesterolu i trójglicerydów, wątroba cierpi metabolizując fruktozę, gdyż syntetyzuje większą ilość kwasów tłuszczowych – stąd podniesienie poziomu złego cholesterolu. To tylko niektóre z wielu szkodliwych mechanizmów metabolicznych, do których prowadzi nadmierne spożywanie wyizolowanej fruktozy w syropie glukozowo-fruktozowym lub też w innej formie.Nie wszyscy producenci z przemysłu przetwórczego informują nas o dokładnym składzie produktu, który nam sprzedają.

Moje ulubione suchary turystyczne, lody znanego rodzimego producenta, który sporo eksportuje za granicę, barszczyk czerwony z naturalnego oczywiście koncentratu buraczanego, pyszny chrzan w fajnych małych słoiczkach – to wszystko smaki znane mi z dzieciństwa. Być może kiedyś dosładzane były cukrem, teraz za drogim dla masowej produkcji. Na wszystkich tych produktach znalazłam w składzie syrop glukozowo-fruktozowy albo fruktozę.

A co z innymi artykułami spożywczymi? Soki owocowe, tańsze wędliny, serki smakowe, gotowe sosy, jogurty i kefiry smakowe – nie łudźmy się, że nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego. Niektórzy producenci podają w składzie produktów tajemnicze „cukry”. Nie mijają się z prawdą, jednak nie są precyzyjni. Producent żywności funkcjonuje według zasady „co nie jest zabronione to jest dozwolone”, w związku z tym tylko nasza wiedza i świadomość jest naszą siłą.

Ta strona używa plików (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej

1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies. 2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. 3. Pliki cookies wykorzystywane są w celu: a) dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb; b) tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości; 4. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika. 5. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). 6. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu. Poniższy wzór polityki cookies chroniony jest prawem autorskim, które przysługują IAB Polska. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Powrót